Onsoverbetuwe.nl

Inloggen of inschrijven

Markante Mensen: een ondernemer (2018)Markante Mensen

Op de poort van het adres in Valburg staat: PZ Verpakkingen en Promoartikelen. Ik kom voor Peter Zwartkruis, een markant mens, een markante ondernemer uit Valburg.

Hij levert draagtassen, polo's, softshelljassen, stickers, flyers, parasols enz. met speciale opdruk, naar wens van de klant. En hij ontwikkelt nieuwe producten in samenspraak met de relaties uit zijn netwerk. Een actieve ondernemer dus, met een hart voor Valburg.

Het dorp Valburg, je bent daar geboren en getogen?

Peter vertelt dat hij zijn hele leven in Valburg woont, met een onderbreking van een goed jaar dat hij in Oosterhout heeft gewoond. Hij ervaart zijn woonplaats als een hechte gemeenschap met ongeveer 1800 inwoners. Veel mensen zijn actief in het verenigingsleven, zoals o.a. voetbalclub SC Valburg, de carnavalsvereniging en tennisvereniging TC Valburg. Peter was tot een jaar geleden actief binnen de voetbalclub als leider; nu alleen nog af en toe als vlagger. Hij is een lid van het eerste uur (al 42 jaar!) bij de tennisclub en zit in verschillende commissies en regelde in het verleden de sponsoring voor het Open Toernooi. Een sportief man met een sportieve familie. De bekers en bokalen in de hal zijn er getuige van.

Hotel Zwartkruis en café de Viersprong in Valburg

Zijn ouders hadden café /slijterij /supermarkt /hotel/ restaurant Zwartkruis. Dat was hard werken en lange dagen maken. 'Er waren tijden dat mijn vader en moeder elkaar alleen even op de trap tegen kwamen', zo herinnert Peter zich deze tijd in zijn jeugd. Het hotel had 6 kamers en bood ondermeer gastvrijheid aan werkmensen die o.a. in de kerncentrale en conservenfabriek Geurts in Dodewaard werkten en werklui die aan de snelwegen werkten in begin van de 70er jaren. Het zogenoemde 'Gat van Hagen' is zó ontstaan: daar werd het zand weggehaald dat voor de snelwegen nodig was.

In 1990 is het bedrijf van zijn ouders verkocht aan de familie Nab. Nu is Bas Nab de uitbater van café de Viersprong. De supermarkt en slijterij zijn kinderdagverblijf geworden.

Hoe gaat het in Valburg, hoe zijn de contacten met de gemeente? 

In Valburg Zuid zijn ongeveer 100 woningen van de geplande 160 woningen klaar, het plan Molenhoek II. Het heeft enige vertraging gehad  i.v.m. de recessie. Het verenigingsgebouw 'het kriekske' is zeer verouderd. Binnenkort wordt begonnen met de realisatie van een nieuw verenigingsgebouw, een zogenaamd MFC, een multifunctioneel centrum. Het duurt allemaal wel erg lang. Peter vindt het van groot belang dat er een goede pachter inkomt en dat eventueel  de zaal van het Wapen erbij wordt getrokken. Daar staat of valt het mee of het gaat lopen en een succes wordt: goede service aan de klanten.

De contacten met de gemeente zijn goed. Peter was een tijd geleden bij een ontbijtbijeenkomst met o.a. burgemeester van Asseldonk en andere ondernemers. Hij is zeer te spreken over hoe de burgemeester dit aanpakt en op deze manier mensen en bedrijven met elkaar verbindt.

Hij is minder te spreken over het groenbeheer van de gemeente. Je merkt dat dat tegenwoordig is uitbesteed: er is veel minder toezicht op hoe de perken en het groen van de gemeente erbij liggen. Dat kan beter!

Tot slot: reünie St. Jacobus School Valburg

De organisatie van deze reünie van klas 5 en 6 uit 1972 is al in volle gang. De foto's uit die tijd zijn heel herkenbaar, een mooi tijdsbeeld. Peter en de mede-organisatoren hebben alle klasgenoten (38!) al weten te vinden; helaas zijn er inmiddels 2 overleden. Op 30 september 2018 is de planning, een mooi vooruitzicht: met je klasgenoten terugkijken op je schooltijd! Dank, Peter, voor dit leuke gesprek.