Onsoverbetuwe.nl

Inloggen of inschrijven

Markante Mensen: Wie o wie ontmoeten we hier? (2018)Markante Mensen

In Zetten bij haar thuis heb ik een gesprek met mevrouw Olga de Boer. Aan de rand van Zetten met een prachtig uitzicht over de velden. Waarom zou je haar 'markant' kunnen noemen? Ik zou zeggen: wat opvalt is dat ze haar hele leven al verhalen vertelt. Op allerlei manieren en voor verschillende doelgroepen. Dat is zo'n beetje de rode draad door haar leven.

Je woont hier prachtig in Zetten, heb je hier altijd gewoond?

Olga vertelt met haar opvallend mooie stem dat ze uit Vlaardingen komt. Met haar man is ze 13 jaar geleden hier komen wonen. De reden was vooral dat haar dochter naar Zetten verhuisde. Maar die woont inmiddels al weer jaren met haar gezin in Duitsland. Zo gaan die dingen.

Haar dochter was de drijvende kracht achter Theatermakers, een gezelschap in Zetten dat allerlei musicals en voorstellingen op de planken bracht. Bijvoorbeeld de voorstelling 'Kruistocht in Spijkerbroek' in Kasteel Doornenburg. Olga verrichtte dan ook hand- en spandiensten. Voor deze voorstelling heeft ze 'nog even' schortjes genaaid, herinnert ze zich. 

Dat  verhalen vertellen een grote rol speelt in je leven, hoe is dat zo gekomen?

Haar moeder was ook actief in de 'vertelkunst' om het maar zo te noemen. Ze speelde toneel, won prijzen met haar bijzondere wijze van declameren en was ook muzikaal. Zoals zo vaak komt hier 'de paplepel' weer om de hoek kijken.

Olga is van huis uit onderwijzeres. Ze is een poppentheater in Maarssen begonnen voor kinderpartijtjes en Sinterklaas e.d.  Door haar mooie stem en boeiende manier van vertellen werd er wel eens een beroep op haar gedaan, verzoeken die op haar pad kwamen. Zo is ze lang reisleidster geweest naar ski-oorden, maar ook naar Rusland. Ze heeft veel meegemaakt en veel gezien en deelt dat graag met mensen via verhalen.

Wat met welke activiteiten hou je je nu bezig in Zetten e.o.?

Ze houdt lezingen over de gebruiken rond Pasen, Kerst en Sinterklaas. Dat doet ze dan vaak met een tafel vol voorwerpen, een gedicht of speciaal verhaal rondom het thema.

Ze vindt het heerlijk om te doen. Ze merkt al haar hele leven dat het effect van verhalen vertellen kan zijn dat je raakt aan de diepere lagen in het leven. Het geeft diepgang en verwondering over het leven en hoe mooi het is. Dat kan een goed verteld verhaal bewerkstelligen. En dat het je meer bijblijft, een verhaal.

Naast deze thematische lezingen geeft ze rondleidingen in het kerkje van Hemmen. Dat heeft ze ook 10 jaar gedaan in Herveld, in boerderij de Tip.

Wat is de mooiste plek in Zetten?

Het uitzicht dat ze uit haar eigen raam heeft vindt Olga. Verder vind ze het dorpje Hemmen prachtig, om daar te wandelen.

Olga leest voor uit eigen werk...

Tot slot leest Olga  mij de toespraak voor die ze 11 maart a.s. zal houden voor de bemanning van de mijnenjager 'De Vlaardingen'. Haar moeder heeft dat schip gedoopt in 1988 en Olga heeft men verzocht om beschermvrouwe van dit schip te worden. Ze is dan de opvolgster van haar moeder in deze rol. Het is een ode aan haar ouders. Wat een mooi verhaal, Olga. Dank je wel voor dit gesprek.