De najaarsweek tegen Eenzaamheid én van het Wederkerig Wonen is van 26 september tot en met woensdag 2 oktober 2024. Een mooie gelegenheid om erover na te denken of je eigen alarmopvolging, die van dierbaren en die van een aantal van je buren goed is geregeld.
Als jij voor mij achterwacht bent kan ik dat voor jou zijn of kan ik soms boodschappen of een ander klusje voor jou doen. Eventueel sluiten we ons beiden aan bij een Voorzorgcirkel of nemen we samen het initiatief voor een Buurtwoongroep. Bij wederkerigheid is iedereen gebaat en dat maakt wonen veiliger en fijner.
5400 overlijdens per jaar
Een kleedje met een omhoog krullend hoekje, een boek op een trap of een gladde vloer in de keuken: meestal weinig betekenend, maar niet zelden de oorzaak van fatale valpartijen. Per dag komen er 280 ouderen op de spoedeisende hulp vanwege valpartijen. Er is geen statistiek over hoeveel mensen vooraf langer dan 3 uur angstig en onopgemerkt op de grond hebben gelegen. Per saldo overleden er in 2021, als gevolg van hun ongelukkige val, 5400 mensen.
Let wel; naast valpartijen zijn er nog veel andere oorzaken waardoor mensen door niet aanwezige personenalarmering / leefpatroonmonitoring heel lang angstig onopgemerkt in hun stoel zitten, in bed liggen en geen hulp kunnen inschakelen. Bijvoorbeeld door dementie.
Maak alarmopvolging bespreekbaar!
Denk na over 5 mensen (buren, familie, mantelzorger) die je in geval van groot ongemak zou willen vragen om hulp. Bedenk dat er situaties zijn dat je een telefoon of smartphone niet meer gemakkelijk kunt bereiken of bedienen. Bedenk dat soms iedere minuut kan tellen en dat een goede buur dus soms meer kan betekenen dan een verre vriend.
Er zijn tegenwoordig zeer geavanceerde alarmknoppen; knoppen die een directe spraakluisterverbinding kunnen maken. Knoppen die, als geen van de 5 ingeprogrammeerde contaten snel genoeg reageren, automatisch doorschakelen naar een meldkamer.
Zorg dat je contacten personen weten wat ze kunnen doen!
Soms de sleutel van de voordeur beheren zodat je snel hulp kan krijgen bij het opstaan na een ongelukkige val. Soms een kort gesprek na paniek. Soms 112 bellen.
Voor jezelf of voor een ander
Als je met meer personen in een huis woont is personenalarmering meestal niet nodig, tenzij iemand een bijzondere zorgindicatie heeft. Voor iedereen geldt echter dat als je zelf geen personenalarmering nodig hebt je toch, in het kader van buurtbetrokkenheid, iets kan betekenen voor een buur. Je kunt het thema bespreekbaar maken in het kader van wederkerigheid en een aanbod doen.