Onsoverbetuwe.nl

Inloggen of inschrijven

Overbetuwe Groen Natuurlijk verslag van 24 feb tot 24 mrt '18We zijn u nog een verslag verschuldigd van het waterlot snoeien aan de Wuurde op 24 februari. Ooooooh, wat was het koud! De zon scheen, een straffe wind waaide uit het zuidwesten en het was zeker -6 en voelde nog kouder aan. Goed, ik geef toe dat ik slecht tegen de kou kan. Mijn vingers waren in het eerste uur niet in staat de snoeischaar vast te houden. En bovendien, ik heb het niet zo op die oude perenbomen, je weet maar nooit wanneer een tak besluit om zich zelf ter aarde te bestellen. En de snoeier gaat zonder meer mee naar beneden. Maar goed, als je maar stug doorzet komt er toch een moment dat je warm bent, je vingers de snoeischaar gewillig vasthouden, je angst op een brekende tak te staan verdwenen is. Met ons achten hebben we zo’n acht bomen onder handen genomen. Nog 20 te gaan. Bedankt voor het in stand houden van deze traditie aan Thea en Hans waar we al jaren onze koffiepauze mogen houden.

3 Maart Nijkerk

Tekst stichting Landschapsbeheer Gelderland

Foto: beldverslag Nijkerk Nieuws

Ja, leuk hoor, maar waar waren jullie de twee volgende weekends? Op 3 maart was er de jaarlijkse terugkerende Gelderse Werkdag. Vrijwilligers uit alle hoeken van Gelderland trotseerden die zaterdag de kou en reisden af naar Nijkerk om daar het buitengebied een fikse opknapbeurt te geven. De jaarlijkse Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is dé inspiratie dag voor vrijwilligers die ons landschap onderhouden. Dit jaar werd deze werkdag uitstekend georganiseerd door IVN Nijkerk werkgroep landschapsbeheer samen met grondeigenaren en lokale vrijwilligersgroepen. Door het ijs ontstonden unieke werkomstandigheden. Vrijwilligers schoonden de heide op, knotten een rij wilgen, maaiden het riet en verwijderden wilgenopslag op het Vogeleiland. Ook ontdekten ze het afwisselende landschap en de stad Nijkerk tijdens excursies. Han Hensing van de beheergroep De Groene Knoop van Natuurpark Overstegen in Doetinchem werd zaterdag uitgeroepen tot Landschapsknokker 2018. Henny Tax uit Doorwerth ontving de Aanmoedigingsprijs.

Het weekend daarna, zaterdag 10 mrt, was het de door het Oranjefonds gesponsorde NL-Doet werkdag. Wij waren in het Park Lingezegen aan het werk op De Parkse Gaard, onderdeel van Overbetuwe Groen Natuurlijk. Zoals u weet zij wij daar bezig met een experiment op landbouwgebied. Als Overbetuwe Groen Natuurlijk ontvingen wij vrijwilligers die hier kwamen om al werkende met het experimentkennis te maken. Enthousiast werd gewerkt aan het vervangen van haagplanten die in de winter waren dood gegaan. Er werd een wilg geknot. Er werd van de dunnetakken uit de snoeibeurt een muurtje gebouwd rond ons natuurtoilet. Er werd een vuur gestookt waarop een pan soep stond te pruttelen. En……

Er werd een vijf meter hoge paal met daarop een nestkast overeind gezet. De nestkast is bestemd voor een paartje van de daar veelvuldig gesignaleerde torenvalken. Het gerucht gaat dat daar aan het eind van de dag een valk ter bezichtiging is neergestreken. Wordt vervolgd!

Foto: Marco Overdiep

De volgende 2 zaterdagen 17 en 24 maart gaan we verder met waterlot snoeien aan de Wuurde.

Meedoen? Kom maar kijken. We werken van 9:30 uur tot ongeveer 12:30.


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.