Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Buurtverhaal:

Een beetje meer tijd en het was nog mooier geworden - Gemeente Overbetuwe (2019)

Sociale Kaart Onsoverbetuwe
Gepubliceerd op 1 maart 2019 , 22x gelezen

 

Een beetje meer tijd en het was nog mooier geworden

Jos Lagerweij van het wijkplatform Elst-Noord is best tevreden over de herinrichting van de speelplekken in de wijk. ,,Maar toch is het jammer dat we niet wat meer tijd hadden om te beslissen. Dan was het resultaat nog beter geweest”, blikt hij terug.

Initiatiefnemer in de speeltuinDe gemeente Overbetuwe heeft mede op basis van de ervaringen in Elst-Noord -in de eerste helft van 2016- de meepraatperiode voor burgers verlengd. In plaatsen die later aan de beurt waren voor het opnieuw inrichten van speeltuintjes was ook tijd ingeruimd om commentaar te geven op het ontwerp en het daarna aan te passen.

,,Onze wensen zijn door drie ontwerpers verwerkt in plannen. Daar konden wij samen met de gemeente de beste uit kiezen en dat was het”, zegt Lagerweij. ,,Er waren in Elst-Noord elf speeltuintjes, dat zijn er uiteindelijk tien geworden. Je kunt je afvragen of het niet beter was geweest om een paar grote speelplekken te hebben met veel en leuke toestellen dan heel veel kleintjes zoals nu.”

Voor de herinrichting van de speelplekken in het noordelijke deel van Elst was ongeveer 70.000 euro beschikbaar. Lagerweij: ,,Dat is niet zo heel veel, als je weet hoe duur speeltoestellen zijn.” De twee werkgroepen met wijkbewoners lieten zich echter niet beperken door het beschikbare geld en kwamen met allerlei wensen.

Daar moesten de ontwerpers een plan van maken dat ook betaalbaar was. Er zijn wel enkele nieuwe toestellen geplaatst, maar er zijn ook toestellen verplaatst naar of geruild met andere speelplekken in de wijk.

In Elst-Noord riep de gemeente in februari inwoners via een huis aan huis verspreide folder op om hun stem te laten horen. ,,Daar zijn wij als wijkplatform op ingesprongen”, zegt Lagerweij. ,,Tanja Vollebregt en ik hebben zitting genomen in een van de twee werkgroepen. Daarnaast waren er ook een paar buurtbewoners intensief bij betrokken. Je praat met elkaar over de wensen en kijkt eens ter plaatse. Daar spreek je dan ook weer moeders van spelende kinderen om een breed beeld te krijgen”, zegt Lagerweij.

Twee speeltuintjes zijn gesneuveld. ,,De buurt waarin ze stonden is verouderd en er speelden niet zo veel kinderen meer. De twee zijn samengevoegd tot een grotere speelplek bij Sporthal De Helster. Dat is misschien 100 tot 500 meter verder lopen. Prima te doen”, zegt Lagerweij. ,,De speelwei aan de Schubertstraat hebben we ingericht voor de grotere jeugd en volwassenen. Zo zijn er een basket, een tennistafel en bootcamp-toestellen geplaatst.”


bron: website gemeente overbetuwe

interview van 21-09-2017 in verband met het vernieuwen van de speeltuinen in het dorp






Reacties



Bekijk alle verhalen in je buurt »