Menu

Buurtverhaal:

Markante Mensen (2018)

Yvonne Van Eldonk
Gepubliceerd op 30 januari 2018 , 542x gelezen


Markante Mensen

 

Een markante jongeman dit keer. Justin van Baal uit Slijk-Ewijk. Het stormt erg op de dag dat ik hem ga opzoeken voor een interview, hij appt mij dat er al een aantal vrachtwagens gekanteld is in de buurt. Inderdaad, als ik de A12 oprijd naar Slijkt-Ewijk, zie ik er één op zijn kant liggen...

Slijk-Ewijk, een fijn dorp om te wonen?

Jazeker, vindt Justin. Hij is geboren en getogen in Slijk-Ewijk, een dorp aan de Waal met 500 inwoners. Twintig jaar geleden toen Justin werd geboren waren dat er óók rond de 500. Justin wil er nooit meer weg. "Slijk-Ewijk is een geweldig dorp om rustig te wonen", dat vindt hij.  

Het is een dorp van ons kent ons, mensen hebben snel contact met elkaar en ontmoeten elkaar regelmatig. Het dorpshuis Beatrix speelt hierin een belangrijke rol.

Zijn leeftijdgenoten trekken toch vaak weg uit het dorp omdat er geen passende huisvesting is. Een gebrek aan huurhuizen en goedkope koopwoningen, dan wordt het voor starters dus erg moeilijk. Er worden wel nieuwe woningen gebouwd, rond de 40, plan Danenberg, maar die zijn te duur voor starters.

Wat hou je je mee bezig en wat doe je voor Slijk-Ewijk?

Justin heeft een opleiding gevolgd tot onderwijsassistent. Op dit moment werkt hij met veel plezier in het Linge Hotel in Elst als receptionist. Hij is op zoek naar een baan in het onderwijs. Of een baan als vertegenwoordiger, dat lijkt hem ook wel wat.

In de tussentijd zit hij niet stil. Hij is secretaris van het dorpshuisbestuur. Het dorpshuis is de hele week open. Op vrijdag of zaterdag is hij er vaak te vinden voor een kop koffie of een biertje. En je kunt er biljarten en darten. Verder is er een knutselclub actief en kun je er van tijd tot tijd samen eten. Ook komt er een kleine landwinkel in het dorphuis binnenkort.

Als lid van de Oranjevereniging helpt hij mee met de organisatie van Koningsdag en de dodenherdenking. Van de plaatselijke visclub is hij ook lid, maar dat is meer voor de gezelligheid dan dat hij nu wekelijks ook echt gaat vissen....

Waarom zet je je in voor je dorp?

Omdat het dorp leefbaar moet blijven. Dat is erg belangrijk, vindt hij. Hij benadert mensen soms persoonlijk voor activiteiten of om ze ergens bij te betrekken, dat werkt het beste. Het is in ieders belang om de levendigheid erin te houden, dus ieders inzet is zeer welkom.

Wat vind je de mooiste plek in Slijk-Ewijk?

Dat is niet één plek, maar dat zijn er méér, vindt hij. Mensen moeten maar eens komen hier en het zelf zien. Loop eens door de uiterwaarden naar de Waal, zie het prachtige witte kerkje daar liggen. En het voetveer naar Beuningen, dat druk wordt gebruikt.

Justin's enthousiasme voor zijn dorp maakt indruk op mij. Mooi toch dat jonge mensen warm lopen voor de leefbaarheid van hun dorp er daar ook echt voor willen gaan?

Reacties

martijn 12 februari 2018
mooi verhaal!!


Bekijk alle verhalen in je buurt »