Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Buurtverhaal:

Markante Mensen (2017)

Yvonne Van Eldonk
Gepubliceerd op 2 oktober 2017 , 127x gelezen

Markante mensen

Voordat ik markante mensen uit het gebied van 'Ons Overbetuwe' ga interviewen, ga ik eerst zelf maar eens kijken of ik een antwoord op deze vragen heb. Bij deze bijt ik dus het spits af....

Wat feitelijke gegevens over je dorp?

In Heteren woon ik met veel plezier. Het dorp ligt aan de Nederrijn. Vanaf 1 januari 2001 maakt het deel uit van de Gemeente Overbetuwe. Daarvoor was het een zelfstandige gemeente. Bron van inkomsten in het verleden: landbouw, fruitteelt en steenbakkerijen.

Vandaag de dag: Heteren heeft twee grote bedrijventerreinen met daarop o.a. het distributiecentrum van het Kruitvat, goed zichtbaar als je over de A50 rijdt.

Heteren heeft rond de 5200 inwoners. Het inwoneraantal kwam in een stroomversnelling na de aanleg van de A50 langs Heteren in 1972 en de brug over de Nederrijn.

Wat vind je van je dorp en wat doe je allemaal?

Ik woon 25 jaar in Heteren, met mijn gezin. Hoewel mijn kinderen nu niet meer thuis wonen.

Het bevalt me hier goed, de kinderen konden rustig en 'dorps' opgroeien. Wat ik alleen maar positief bedoel. De rust vind ik zelf heerlijk, maar ik kan me ook voorstellen dat je in bepaalde periodes van je leven, als je jong bent, wat meer reuring nodig hebt. Het is overzichtelijk en kleinschalig en alle noodzakelijk levensbehoeftes zijn hier wel te krijgen.

Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar kennen en rekening met elkaar (kunnen) houden.

Ieder jaar organiseert onze straat bijvoorbeeld een buurtfeest met uitje en een barbecue. En daar help ik dan graag aan mee. Zo leer je elkaar kennen en kun je elkaar helpen als dat nodig is. We hebben bijvoorbeeld ook al enige tijd een straat-app, die heel handig blijkt te zijn. Verder doe ik vrijwilligerswerk voor de lokale rk kerk, Herberg de Aandacht, Liefkenshoek, het Centrum voor Spirituele Ontmoeting Heteren en het CDA.

Waarom zet je je in voor je dorp? 

Gewoon omdat ik graag zelf prettig woon. Daartoe vind ik het van belang om de mensen te leren kennen en met hen samen iets te doen. Voor elkaar, maar uiteindelijk komt het zó ook weer bij jezelf terug. En dan ervaar je saamhorigheid, dat je iets gemeenschappelijks hebt. Ook als er dan iets speelt, kun je het gemakkelijker oplossen, omdat je elkaar kent. Dus ik lever graag een bijdrage aan de 'sociale samenhang' in ons dorp, dat vind ik belangrijk.

Staat Heteren voor bepaalde uitdagingen?

Dat zal zeker zo zijn, al zie ik die niet direct. Meer in zijn algemeenheid zou ik willen zeggen dat eenzaamheid bij mensen een groot probleem is en mogelijk een nog groter probleem wordt als mensen langer thuis moeten of willen blijven wonen. Hoe regel je dat als overheid, als gemeente, als dorp? In Heteren gaat dat nu nog wel, maar in de toekomst als ik echt oud ben? Ik hoop er maar het beste van!

Yvonne van Eldonk

ReactiesBekijk alle verhalen in je buurt »