Menu

Uitgelicht:

112, een grote wereld

Elvira Patelias (Gemeentebelangen Overbetuwe)
12 februari 2018 , 366x gelezen

Een kort nummer, makkelijk te onthouden, maar een nummer waar een hele wereld achter schuil gaat. Wist u dat dit nummer in nagenoeg alle Europese landen hetzelfde is?

In het geval van een noodsituatie belt u 112. Maar wat gebeurt er eigenlijk op dat moment aan de andere kant van de lijn? De centralist staat op scherp, men weet niet met welke boodschap er wordt gebeld, is het een overval, een ongeluk, een melding van een stoffelijk overschot, iemand die in de war is of die grapjas die uit baldadigheid dit nummer belt?
Deze hulpverlener moet snel kunnen schakelen; wat is er aan de hand, wat en wie zijn er nodig, intussen probeert de centralist de melder, in geval van paniek, rustig te krijgen.

112 is niet alleen de centralist, maar vervolgens worden de andere noodzakelijk hulpdiensten opgeroepen. Zij hebben een situatieschets gekregen van waar zij naar toe gaan, maar weten nooit in welke situatie zij terecht komen. Zij komen daar om hulp te verlenen, om mensen te redden, om mensen gerust te stellen, soms met gevaar voor eigen leven.

Helaas is het met regelmaat zo dat dit gevaar niet komt door de melding waar zij voor komen, maar van omstanders. Steeds vaker duiken er berichten op in de (sociale) media dat hulpverleners worden uitgescholden, belaagd en ook werkelijk fysiek worden aangevallen.
Het is te begrijpen dat je als familie en vriend eigenlijk niet wilt toekijken, maar wilt handelen in levensbedreigende situaties. Echter het bemoeilijken van de hulpverlening gaat juist ten koste van het slachtoffer. Het is natuurlijk heel erg vreemd dat de hulpverleners zelf hulp nodig hebben van bijvoorbeeld de politie om het publiek op afstand te houden.

De hulpverleners willen ook graag ’s avonds weer naar huis, naar hun familie, maar dan wel zonder kleerscheuren. Mentaal maakt deze groep van 112 veel mee, laat dit echter blijven bij de daadwerkelijke hulpverlening en niet de respectloze situaties waarover de media bericht.

Jij kan zomaar de volgende zijn die de hulp van de mensen achter 112 hard nodig hebt. Geef ze het respect wat ze verdienen.

Wendy Penning
Fractielid

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »