Onsoverbetuwe.nl

Inloggen of inschrijven

Driel


Aantal inwoners:
Driel telt 4339 inwoners.

Ligging:
Het dorp ligt ten zuidwesten van Arnhem aan het zuidelijke Rijnoever.

Ontstaan en geschiedenis:
In de Romeinse tijd was er bij Driel een Romeins castellum. Dit lag vermoedelijk in het gebied dat nu de Baarskamp heet.
In de zestiende eeuw, tijdens de reformatie, kwam de hagenprediker Scharzmaul vanuit Gorinchem in Driel tijdens de traditionele kermis in september. Katholieke Drielenaren sneden hem vervolgens de keel door. Mede hierdoor bleven Driel en de meeste andere Betuwse dorpen ten oosten van Driel overwegend katholiek. De protestantse minderheid in Driel kreeg echter wel de beschikking over de dorpskerk. Deze kerk werd al in de dertiende eeuw gebouwd en staat op de monumentenlijst. Uitoefening van de katholieke godsdienst was in de regio na de reformatie lange tijd verboden. De meeste dorpen ten westen van Driel, zoals Heteren zijn hierdoor overwegend protestant geworden, waardoor er, volgens sommigen, een religieuze grens ten westen van Driel ligt. Driel lag destijds aan de limes: de grens van het Romeinse Rijk.
In Driel was weinig te merken van de Tweede Wereldoorlog tot september 1944. Op 21 september 1944 werd Driel bevrijd door de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Bekend om:
De volgende bekende Nederlanders komen uit Driel: Jan Cremer (schrijver), Leo de Haas (presentator Blik op de weg) en Kenny van Hummel (wielrenner).

Leuk om te weten:
De naam Driel is te danken doordat het een heel bebost gebied was. Het werd de drie bossen oftwel drie loo genoemd.
De lokale voetbalclub, RKSV Driel, eert nog steeds de Poolse bevrijders; de clubkleuren zijn, net als de kleuren van de Poolse vlag, rood en wit; daarnaast is een parachute in het logo verwerkt.

Het team van buurtverbinders komen versterken:
Vind je het leuk om buurtverbinder te worden voor je eigen dorp Driel?

Voor vragen, tips en anderes kun je ons mailen aan of contact opnemen via deze site.

Websites
Voetbalclub rk: rksvdriel.nl
Stichting Driel-Polen: driel-polen.nl
 

Doe ook mee in Driel

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.