Driel


Aantal inwoners:
Driel telt 4339 inwoners.

Ligging:
Het dorp ligt ten zuidwesten van Arnhem aan het zuidelijke Rijnoever.

Ontstaan en geschiedenis:
Er is wel geopperd dat de Romeinen bij Driel een castellum (’n legerplaats/kazerne) hebben gebouwd; maar tot nu toe zij er geen restanten hiervan aangetroffen. Dit lag vermoedelijk in het gebied dat nu de Baarskamp heet.
In 1559, tijdens de reformatie, kwam de hagenprediker Rijckholt Schwartszmuyl in Driel tijdens de traditionele kermis in september. Hij werd vervolgens in het Ambtshuis te Elst door de Spaanse inquisiteur tot de dood door ophanging veroordeeld. Mede hierdoor bleven Driel en de meeste andere Betuwse dorpen ten oosten van Driel overwegend katholiek. De protestantse minderheid in Driel kreeg echter wel de beschikking over de dorpskerk. Deze kerk werd al in de dertiende eeuw gebouwd en staat op de monumentenlijst. Uitoefening van de katholieke godsdienst was in de regio na de reformatie lange tijd verboden. De meeste dorpen ten westen van Driel, zoals Heteren zijn hierdoor overwegend protestant geworden, waardoor er, volgens sommigen, een religieuze grens ten westen van Driel ligt. Driel lag destijds aan de limes: de grens van het Romeinse Rijk.
In Driel was weinig te merken van de Tweede Wereldoorlog tot september 1944. Op 21 september 1944 werd Driel bevrijd door de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Bekend om:
De volgende bekende Nederlanders komen uit Driel: Jan Cremer (schrijver), Leo de Haas (presentator Blik op de weg) en Kenny van Hummel (wielrenner).

Leuk om te weten:
De naam Driel is te danken doordat het een heel bebost gebied was. Het werd de drie bossen oftwel drie loo genoemd.
De lokale voetbalclub, RKSV Driel, eert nog steeds de Poolse bevrijders; de clubkleuren zijn, net als de kleuren van de Poolse vlag, rood en wit; daarnaast is een parachute in het logo verwerkt.

Het team van buurtverbinders komen versterken:
Vind je het leuk om buurtverbinder te worden voor je eigen dorp Driel?

Voor vragen, tips en anderes kun je ons mailen aan contact@onsoverbetuwe.nl of contact opnemen via deze site.

Websites
Voetbalclub rk: rksvdriel.nl
Stichting Driel-Polen: driel-polen.nl
De blije kerk: blijekerkconcerten.nl  
meer Drielse links je hier


Doe ook mee in Driel

 

Is deze omschrijving helder en volledig? Mis je iets? Is er iets veranderd of heb je een andere op- of aanmerkingen, mail dan naar contact@onsoverbetuwe.nl. 

Dank je wel.

Hartelijke groet
De buurtverbinders