OnsOverbetuwe.nl

Inloggen of inschrijven

Volg de herinrichting van de Loenensche Buitenpolder

Zoals vorig jaar aangekondigd wordt er sinds het vroege voorjaar hard gewerkt in de 'Loenensche Buitenpolder', het gebied langs de Waal, tussen Slijk-Ewijk en Herveld, pal naast (ten westen van) Het Witte Kerkje. 

Het gebied omvat ongeveer tachtig hectare en wordt hierdoor een heel stuk waterrijker. In november organiseerde Staatsbosbeheer een informatiebijeenkomst en excursie voor de omwonenden, inmiddels is de realisatie in volle gang.

Het hele project is bedoeld om de natuur een flink handje te helpen en om de waterkwaliteit van de Waal te verbeteren. Daarnaast zullen vissen de ruimte krijgen om in de oude rivierstrang te paaien en zullen naar verwachting enkele vogelsoorten in de vernieuwde polder komen broeden. Op termijn aangevuld met grazende koeien voor duurzaam natuurbeheer en lokaal te ontwikkelen recreatie zal dit stukje Waalgebied een totaal andere uitstraling krijgen. Voor de dagrecreant die houdt van wandelen zijn de eerste bruggen en sluizen (in vaktermen: 'kunstwerken') al geplaatst. De eerste wandelaars zijn al gezien op de nieuwe paden langs de Waal.

De eerste grote vogelsoorten zijn al gesignaleerd: aan het uiterste oostpunt van het te ontwikkelen gebied, dichtbij Galerie 1400, broedt (nu nog) een ooievaarskoppel. In de nieuwe waterplassen zijn regelmatig imposante zwanen te vinden.

Mocht u de snelle ontwikkeling van dit gebied een keer met eigen ogen willen zien, rijd dan eens over de Waaldijk vanaf Herveld naar Slijk-Ewijk. En aan het eind van de 'Loenensche Buitenpolder' vindt u aan uw linkerhand Galerie 1400 in het markante witte kerkje. Galeriehoudster Lincy Hoogveld haalde inspiratie uit alle nieuwe ontwikkeling en schilderde recentelijk een tweetal zwanen.

Galerie 1400 is elke zaterdag en zondag open tussen 13.00u en 17.00u. U bent van harte welkom, de koffie staat klaar.

Meer informatie? Kijk bij Staatsbosbheer.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.