Details

Zaterdag 27 mei 2023 van 14:00 tot 17:00 uur
Afgelopen
Terugkerende activiteit
Wekelijks op vrijdag, zaterdag en zondag tot en met 28 mei 2023

Expositie ‘Gestapelde lagen’. 

Van 5 tot en met 28 mei 2023 vormt Galerie de Sleedoorn te Zetten het decor voor een wonderlijke combi-expositie waarbij kleur, botanische schoonheid en tot de verbeelding sprekende schepsels de hoofdrol spelen. Kunstwerken die je vrolijk stemmen. ‘Achtergronden die naar de voorgrond treden’, ‘Experimenterend spelen met wat er al is’, ‘transformatie’, ‘Urban meets Nature‘, ‘de wereld als een kijkdoos in een verhalend perspectief’. Dat zijn zomaar wat associaties die je te binnen kunnen schieten wanneer je deze expositie bezoekt.  

Hoewel de tentoongestelde kunstwerken van Tanja ten Wolde (illustrator) en Marjo Wiltingh (beeldend kunstenaar) op het eerste gezicht misschien sterk van elkaar afwijken, hoef je niet ver te zoeken om de overeenkomsten te zien. Naast de kleurexplosies die in hun beider werk zo fascineert, is vooral de gelaagde opbouw van hun werk de verbindende factor. Die techniek, het stapelen van lagen om nieuwe beelden en indrukken te maken, geeft magische en soms feeërieke effecten. Een bezoek aan de expositie van Wiltingh en Ten Wolde voelt alsof je binnenstapt in een grote caleidoscoop waarbij je telkens getrakteerd wordt op een ander perspectief.

Dat hun werk gekenmerkt wordt door thema’s als ‘nieuwe avonturen’ en ‘verandering van perspectief’, is ook niet verwonderlijk als je de levensloop van beide kunstenaars naast elkaar legt.

Marjo Wiltingh is een kunstenaar die zichzelf in meerdere cycli voortdurend opnieuw uitvindt. Waar haar vroegere werk vooral bestond uit beeldhouwwerk in steen, maakte zij gaandeweg ook veel beelden in brons, gevolgd door beelden van hout en zij zich inmiddels toelegt op het maken van kleurrijke ecoprints op zachtere materialen als zijde en leer. In al haar werk speelt haar achtergrond als ‘hovenier en strandjutter’ een grote rol. In het creatief (her)gebruik van natuurlijke materialen toont zich de liefde en passie voor de natuur en alles wat Moeder Aarde ons in de schoot werpt. Een ode aan het leven. Tijdens deze expositie in Galerie de Sleedoorn neemt Marjo het ruimtelijk werk voor haar rekening. Naast bloemige ecoprints zal zij ook kunstwerken in de vorm van bijzondere houten ‘kijkdozen’ laten zien die zijn opgebouwd uit alles wat een mens gedurende het leven kan verzamelen. Doosjes vol levenservaring waar je zomaar een eigen herinnering in zult herkennen.

Waar het illustreren bij Tanja ten Wolde in 2016 eigenlijk begon als een manier om een hoofd vol met (beroeps)geheimen te ontladen, werd zij al snel zodanig gegrepen door het creatieve denk- en maakproces dat ze in 2020 haar bestaan als strafpleiter vaarwel zei, de toga aan de wilgen hing en sindsdien focust op haar nieuwe roeping als illustrerend kunstenaar. ‘Mensen en hun verhaal’ -zelfs wanneer het eigenlijk net dieren zijn- staan in haar werk nadrukkelijk centraal. Het door haar getoonde werk omvat illustratieve prenten die de toeschouwer direct uitnodigen er een eigen vertelling bij te bedenken. Maar ook een serie ‘beelden in beelden’ waarbij foto’s van stadsgezichten en illustraties door Tanja worden verbouwd tot geheel nieuwe beelden en waarin je in iedere laag steeds weer iets nieuws ontdekt.

Kruip in je fantasie, vier de lentemaand mei en laat je verrassen en verleiden in de Sleedoorn.

Ieder weekend in mei (op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur) te bezichtigen. Piersonstraat 11b, Zetten, www.sleedoorn.nl.

Dorp
Zetten
Voor wie
Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waar
Zetten - Hemmen
Waarover
Kunst / cultuur, Ontmoeten
Wat
Tentoonstelling
Geschikt voor mensen met een beperking
Ja

Over de organisator

Galerie de Sleedoorn, exposities en kunstuitleen (Stichting Raamwerk - Zetten)
CultuurGalerie de Sleedoorn verzorgt 5 tot 6 keer per jaar exposities. Iedere eerste maand van het kwartaal kan men kunstwerken lenen bij...... Lees meer