De afgelopen periode hebben we speciaal voor het voortgezet onderwijs een werkboek gemaakt over lekker in je vel zitten en goed voor jezelf zorgen.
We weten dat dit belangrijk is maar doen we het ook? Zo ja, goed bezig! En zo nee, waarom niet? Bedenk dan eens wat je tegenhoudt of wat je lastig vindt. Want ja, het kan ook lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen.
We zijn allemaal druk. We werken, gaan naar school of hebben andere bezigheden waar we druk mee kunnen zijn. In de huidige maatschappij hoor je vaak mensen zeggen dat ze zo druk zijn. We ervaren dit dus vaak zo. Maar is dat fijn om het zo druk te hebben? Zijn we daadwerkelijk zo druk of voelt dit alleen zo? Vaak kan het al helpen om hierover na te denken en op te schrijven wat er NU echt gedaan moet worden. Sommige dingen kunnen misschien best wel even wachten.
Ook ik heb het druk, ik ben getrouwd en heb een gezin met 3 meiden Ik werk en heb naast mijn werk ook best wat hobby’s. Mijn vrije tijd is daarom ook best gevuld. Wat mij helpt is om hard te lopen als ik eigenlijk (te) druk ben. Een goede manier om mijn hoofd leeg te maken en juist energie te krijgen. Ik vergelijk het altijd met een batterij, als je telefoon leeg is dan laad je hem toch ook op?
Nu even terug naar het werkboek, dit werkboek heb ik samen met een collega ontwikkeld voor de leerlingen van het eerste en tweejaar van het voortgezet onderwijs. Het is belangrijkom al op jonge leeftijd te werken aan je gezondheid. Doordat we de positieve gezondheidstool hebben opgenomen in het werkboek behandelen we veel aspecten die te maken hebben met gezondheid. Hierbij kun je denken aan voeding, bewegen/sport, school, je buurt, slaap, ontspanning, social media en groepsdruk.
Ik vind het zelf een enorme meerwaarde om wat breder te kijken dan alleen voeding en sport. Jongeren kampen vaak met behoorlijk wat groepsdruk. Ze leren in het werkboek ook hoe ze ermee om kunnen gaan en bij zichzelf na te gaan of ze hier last van hebben. Nee zeggen mag best maar kan soms echt lastig zijn, want je wilt erbij horen. Het zelfbeeld speelt hier ook een belangrijke rol bij. We vergelijken ons zelf vaak met een ander. Jongeren zijn hier ook erg gevoelig door. Hoe reëel is het beeld wat we krijgen van social media? We zien vaak alleen maar de leuke dingen, de mooiste mensen, spullen etc. Maar het echte leven zie je daar vaak niet.
Kortom, inzicht krijgen, bewustwording is erg belangrijk en dat hopen we te creëren door dit werkboek. Het is gericht op jongeren maar zeker leerzaam ook voor volwassenen. Bewustwording is een van de eerste stappen die we kunnen nemen richting een positieve gezondheid. Wat gaat jouw eerste stap worden?
Trudy Wolters - Jansen – Teamlid Overbetuwe Beweegt en JOGG regisseur (gezonde jeugd, gezonde toekomst)