Sportcafé voor de sport- en beweegaanbieders uit gemeente Overbetuwe
Thema: Sociaal veilig sportklimaat
Wanneer: donderdag 16 mei van 19.30 – 22.00 uur
Locatie: VV EMM Randwijk, Sportpark De Haar, Bredeweg 12, 6668 AS Randwijk
Doel bijeenkomst
Inspireren, kennisdelen, ervaringen uitwisselen en het aanreiken van tools en tips om een veilig sportklimaat te creëren bij de sport- en beweegaanbieders.
Inspiratiesessie
Het is belangrijk om vrij, plezierig en in een veilige omgeving te kunnen sporten, zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis, de 4 v’s, de basiseisen voor veiligheid; verenigingsbrede gedragscodes, vertrouwenscontactpersoon op de club, verklaring omtrent gedrag voor vrijwilligers, vakkundige geschoolde trainers en coaches.
De 4 v’s bieden een stevig fundament: clubs die aan de 4 v’s voldoen, bouwen mee aan een sociaal veilige sportomgeving. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Laat je inspireren over hoe je hiermee (verder) aan de slag kunt gaan; je staat er niet alleen voor! Astrid van de Griendt, expert sociale Veiligheid NOC NSF neemt jullie mee...
Drie thematafels:
1. Best practice bij SV Excelsior
Fred Hommersom van voetbalzaken legt uit elke stappen de voetbalvereniging heeft genomen om een veilig sportklimaat in de vereniging te creëren. Hij vertelt wat daar voor nodig is en hoe dit uitgedragen kan worden binnen de vereniging. Ook deelt hij zijn ervaringen en gaat hij graag met je in gesprek.
2. Het signaleren van ‘ongewoon ‘gedrag en mogelijke dilemma’s bij jongeren
Je wordt gevraagd als ouder om je zoon/dochter te trainen? Superleuk! Na een tijdje kom je echter allerlei zaken tegen waar je wellicht niet op voorbereid was. Dit varieert van niet luisteren tot onderling pestgedrag. Soms komen er ook maatschappelijke of persoonlijke problemen bij jongeren jouw team binnen: canceling, shame sexting, automutilatie (zelf beschadiging). Daar sta je dan als trainer en je vraagt je af: past dit gedrag gewoon bij de jongeren? Of is iets anders aan de hand? Ik maak me zorgen over de sporter? Wat kan ik doen?
Bij deze thematafel gaan we met elkaar op verkenning. Wat kom jij als trainer, coach, ouder tegen bij het gedrag van jongeren binnen jouw vereniging? Gedrag wat jou als coach raakt, boos maakt, verontrust. Hoe kun je signaleren dat het gedrag zorgwekkend is? Wat kan, mag, moet je zelf doen en waar kan je hulp bij krijgen? Het doel van deze thematafel is trainers/begeleiders/technische commissie handvaten geven bij het signaleren van ongewoon en zorgwekkend gedrag en het advies over hoe te handelen.
Bij deze thematafel wordt begeleid door het jongerenwerk van Overbetuwe. Zij komen dagelijks veel jongeren tegen en kunnen op basis van ervaring en kennis praktische tips geven. Zowel bij deze thematafel en desgewenst ook bij jullie sportorganisatie.
3. Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Astrid van de Griendt, expert sociale Veiligheid NOC NSF gaat samen met vertrouwenscontactpersonen in Overbetuwe het gesprek aan. Zij vertellen over hun taak als vertrouwenscontactpersoon. Wat doen ze precies en waarom doen ze dit? Hoe zijn ze opgeleid? Ze bieden goede tips aan voor jouw club. Dit alles in een dialoog. Ieders mening en iedere vraag telt!