Gezonde sportkantine


Topprestatiebadge voor Sportcentrum De Studio

Sportcentrum De Studio verdient de Topprestatiebadge Voeding 1 van JOGG-Teamfit, omdat zij mooie stappen hebben gezet binnen de Richtlijn Eetomgevingen. De horeca presenteert gezondere producten op een aantrekkelijke manier. De gezondere keuze wordt daarmee de gemakkelijke keuze. Zij zijn hiermee de eerste sportlocatie in de gemeente Overbetuwe die zich inzet voor een gezonder aanbod binnen de club.

Kijk voor meer informatie op de website van Sportcentrum De Studio.

Wil je ook een gezonde sportlocatie? Stuur een mail naar Desiree Holstege:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Patat en fruit – het kan heel goed samen

De sportkantine. Een plek waar jongeren – en volwassenen - veel tijd doorbrengen. Om vooraf aan een spannende wedstrijd bij elkaar te komen, om na afloop de mooie overwinning samen te vieren of misschien juist om die pijnlijke nederlaag met elkaar te verwerken. En natuurlijk rondom alle trainingen die daaraan vooraf zijn gegaan. Logisch dus dat zij in de sportkantine ook veel tijd besteden aan eten en drinken. Dat is natuurlijk heel gezellig, en kan ook heel goed hand in hand gaan met gezond(er). Steeds meer sportclubs hebben het stimuleren van een gezondere leefstijl op de agenda staan, en we zien dat steeds meer clubs aan de slag gaan om hun (jonge) leden en bezoekers een gezondere hap aan te kunnen bieden.

Gezondere keuze, makkelijke keuze

Team:Fit is een werkwijze van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) en helpt sportlocaties kosteloos om kantinebezoekers te verleiden tot de gezondere keuze door in te zetten op een gevarieerd assortiment, een gezondere uitstraling en het enthousiasmeren van de leden van de club voor dat gezondere aanbod. Ook kunnen zij de clubs helpen bij het rookvrij maken van het sportterrein en verantwoord alcoholgebruik in de kantine.

Aan de slag met Team:Fit – gezonder en hogere omzet

Wil u met uw club of accommodatie ook aan de slag met gezondere voeding in de kantine? Meld u dan gratis aan via de website van Team:Fit. De lokale Team:Fit coach, Désirée Holstege, komt  kosteloos bij de club of accommodatie langs. Samen gaan jullie aan de slag met het stap voor stap gezonder maken van uw kantine. Door diverse challenges aan te gaan wordt uw kantine in een gezondere richting gezet.

Werkwijze

Om uw kantine ‘gezonder’ te maken wordt aan de hand van een kaartenspel gedaan gekoppeld aan verschillende challenges. Dit zijn kleine stappen waarmee de club telkens per challenge succes kan behalen en topprestatiebadges kan verdienen. Alles op eigen tempo. De basis hiervoor is de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum.

Niet door de patat en het bier te verbieden, maar door daarnaast gezondere alternatieven aan te bieden en die goed zichtbaar te maken. Zo wordt de gezondere keuze de makkelijke keuze en is het voor iedereen gezellig en lekker in de kantine.

Wat levert het op?

Uit onderzoek is gebleken dat verenigingen die met de Team:Fit aanpak werken, hun omzet met 10,2% zagen stijgen! Ter vergelijking: clubs die niet bij Team:Fit zijn aangesloten, hadden een omzetstijging van slechts 3,2%

Gaat u als club aan de slag met Team:Fit, dan sluit uw club aan bij meer dan 1800 sportkantines en accommodaties door heel Nederland die streven naar een gezonder aanbod. Samen wordt er voor jongeren de omgeving in kleine stapjes gezonder gemaakt.

Ook kan Team:Fit u helpen bij het rookvrij maken van uw sportterrein en verantwoord alcoholgebruik in uw kantine. Veel sportbonden o.a. KNVB, KNKV, KNZB, KNHB, KNLTB, Atletiek Unie en NOC*NSF zijn partner van Team:Fit en zij steunen hun verenigingen met deze positieve stappen.

“We hopen dat de kantines weer snel open mogen.”


In de gemeente Overbetuwe Is Désirée Holstege uw Team:Fit coach

Désirée is al jaren betrokken bij Team:Fit. Ze coacht in Gelderland sportlocaties op weg naar het behalen van de topprestatiebadges Voeding, Roken en Alcohol. Dit doet zij met veel enthousiasme op een praktische, no nonsens manier. Ze werkt samen met de lokale gemeenten, Sportbedrijven en Sportservices.

Samen met de kantinebeheerder en een bestuurslid kijkt ze welke richting de vereniging graag op wil  met hun sportomgeving. Op basis daarvan adviseert zij de club op het nemen van de stappen die bij hen passen.

Ze is zelf moeder van een jongen van 10 en staat wekelijks aan de zijlijn van het voetbalveld en af en toe achter de bar in de kantine voor bardienst. Ook geeft zij coaching in de buitenlucht aan mensen die meer rust in hun hoofd, meer energie willen en zich weer mentaal en fysiek fit willen voelen.