Hemmen


Aantal inwoners:
Hemmen telt 182 inwoners.

Ligging:
Hemmen ligt aan de Linge, ten noordwesten van Zetten.

Ontstaan en geschiedenis:
De mairie Hemmen in de jaren 1811-1813 groeide later uit tot de gemeente Hemmen in de jaren 1814-1817. De gemeente omvatte naast Hemmen ook de dorpen Andelst, Indoornik, Lakemond en Randwijk en Zetten. De heer van Hemmen verzette zich tegen inlijving bij het nieuw in te stellen schoutambt Valburg en bood aan voor de kosten te betalen. Vanaf 1 januari 1818 werd het schoutambt Hemmen ingesteld, dat slechts uit het dorp Hemmen bestond. In 1825 werd het schoutambt opgeheven en ging verder als gemeente Hemmen tot 1955. De gemeente Hemmen werd 1 juli 1955 opgeheven. Het grootste gedeelte werd bij de gemeente Valburg gevoegd, het kleinste gedeelte kwam bij Dodewaard. Sinds 2001 is het dorp Hemmen onderdeel van de gemeente Overbetuwe.

Bekend om:
Het belangrijkste monument is de Hervormde Kerk, gebouwd in gotische stijl. Van het vroegere kasteel Hemmen (verwoest in de Tweede Wereldoorlog) rest alleen nog het kasteelpark.

Het team van buurtverbinders komen versterken:
Vind je het leuk om buurtverbinder te worden voor je eigen dorp Hemmen?

Voor vragen, tips en anderes kun je ons mailen aan contact@onsoverbetuwe.nl of contact opnemen via deze site.

Is deze omschrijving helder en volledig? Mis je iets? Is er iets veranderd of heb je een andere op- of aanmerkingen, mail dan naar contact@onsoverbetuwe.nl. 

Dank je wel.

Hartelijke groet
De buurtverbinders